Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul, a reține preferințele și a îmbunătăți gradul de utilizare a site-ului. Vă veți da consimțământul făcând clic pe butonul „Sunt de acord”.

Setări Sunt de acord

De asemenea, puteți refuza consimțământul.

30. 9. 2015

Totul despre testul de sange AMH (hormonul anti-mullerian), cel care iti spune ce sanse ai sa ramai insarcinata

Totul despre testul de sange AMH (hormonul anti-mullerian), cel care iti spune ce sanse ai sa ramai insarcinata

Testarea hormonului anti-mullerian iti indica ce sanse ai sa ramai insarcinata, constituind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Ce este de fapt AMH, ce categorii de femei ar trebui sa faca testul de sange AMH si ce importanta detine acest test in tratamentul infertilitatii veti descoperi in continuare.


Ce este hormonul anti-mullerian

Hormonul anti-mullerian sau AMH, este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de crestere din ovar si nu de catre foliculii primordiali, nici de catre foliculii antrali in faza finala de crestere (aflati sub reglarea directa a FSH). AMH constituie un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene.

AMH exercita un efect inhibitor asupra recrutarii foliculilor primordiali, cat si asupra raspunsului foliculilor de crestere la hormonul foliculo-stimulant FSH. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul AMH scade continuu la femei in corelatie cu rezerva functionala ovariana. Scaderea sa este semnificativa cu cativa ani inainte de o crestere evidenta a FSH. Din acest motiv AMH poate identifica mai bine femeile a caror fertilitate este in scadere si poate oferi indicatii asupra tranzitiei catre menopauza in urmatorii ani.

Alti factori care pot influenta in mod negativ calitatea ovocitelor sunt: conditia genetica, infectiile, interventiile chirurgicale, fumatul, mediul inconjurator si greutatea corporala.

Modul in care era evaluata rezerva de ovocite in trecut implica testare ecografica si testare a nivelului FSH din ziua a 2-a, a 3-a a ciclului menstrual, insa acestea nu prezentau o acuratete prea ridicata. Odata cu aparitia testarii hormonului AMH, fertilitatea poate fi evaluata in orice moment.

Domeniul principal de activitate al Clinicii de Medicina Reproductiva si Ginecologie IVF Zlin presupune examinarea complexa si tratamentul cuplurilor infertile, iar in cazul in care pacientele doresc sa afle sansele de obtinere a unei sarcini, clinica ofera testul de sange AMH care poate fi realizat in orice faza a ciclului menstrual si chiar pe durata administrarii anticonceptionalelor sau a altor medicamente hormonale.

Categorii de femei carora se recomanda testarea AMH

Testarea AMH se recomanda femeilor care:

  • Au in familie cazuri de menopauza prematura
  • Au suferit o interventie chirurghicala pe ovare
  • Sufera de endometrioza
  • Le-a fost administrata chimioterapie (ajuta la diagnostic si monitorizare)
  • Isi planifica momentul de a deveni mame pentru o data ulterioara

Testul hormonului anti-mullerian este usor de administrat si presupune prelevarea de sange;evaluarea rezervei ovariene prezinta importanta atat pentru clinicile de fertilizare in vitro, cat si pentru orice pacienta care se adreseaza specialistului in vederea evaluarii potentialului de fertilitate. In echipa Clinicii de Medicina Reproductiva si Ginecologie IVF Zlin se regasesc specialisti renumiti, cu o experienta indelungata in reproducerea asistata. Ei sunt coordonati in prezent de Dr. David Rumpik si Dr. Tatana Rumpikova care au reusit sa puna bazele unui colectiv profesionist, ce pune pret pe ingrijirea specializata de cea mai buna calitate si abordarea individuala.

Citeste si:

Diagnosticarea si tratarea infertilitatii la Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin, Republica Ceha

Rolul testarii AMH

Tinand cont de aceste aspecte, evaluarea nivelului AMH se recomanda in urmatoarele cazuri: evaluarea potentialului de fertilitate, evaluarea fenomenului de imbatranire ovarian, debutul menopauzei, identificarea si evaluarea sindromului ovarelor polichistice etc. In cazul terapiei FIV testul AMH reprezinta un factor determinant, fiind util pentru dozarea medicamentelor necesare stimularii ovariene. Mai exact, pacientele care urmeaza tratament pentru infertilitate vor prezenta un raspuns scazut la gonadotropine si o sansa redusa pentru o sarcina, ceea ce caracterizeaza imbatranirea ovariana. Se pot identifica prin acest testextrem de important atat femeile care dispun de o rezerva ovariana redusa si prezinta un raspuns slab la stimularea ovariana pentru a nu fi incluse in programele FIV, dar si pe cele care sunt excluse in general din programe din cauza varstei inaintate.

Testul hormonului anti-mullerian este urmat de un consult la un specialist in probleme de fertilitate. Clinica IVF Zlin, specializata in diagnosticarea complexa a cauzelor infertilitatii masculine si feminine, este unica singura de profil care dispune de coordonator in Romania; Adina Vochin va asigura legatura cu medicii, dar si asistenta specializata pe durata intregului proces. Pentru mai multe informatii despre ce implica testul AMH, precum si solutii in tratamentul infertilitatii, accesati www.ivfzlin.ro